Duygu yönetimi için nefes teknikleri nelerdir? Yetişkin ve çocuklarda üzüntü, stres ve öfke gibi duygu durumları belirdiğinde fizyolojik ve ruhsal anlamda daha yıpratıcı olabilir. Nefes teknikleri duygu yönetimi için önemli bir teknik olarak kullanılabilir. Stres anında, bedenimiz “savaş” ya da “kaç” durumuna geçer. Nabzımız yükselir ve dolayısıyla kalbimizin çalışma hızı da artar. Vücut ısısı artar ve hızlı nefes alıp vermeye başlarız, nefesimizin sistematiği bozulur.
Bunun dışında tüm bedende hızla başka değişikler de yaşanır ve baskı hissedilir. Böyle durumlarda bir kaplandan kaçıyorsak bu durum elbette faydalıdır. Ancak bu ve benzeri strese karşı gösterdiğimiz fizyolojik tepkiler, anlamlandırma ya da bakış açısı olarak değerlendirildiğinde herkes için geçerlidir. Özellikle çocukları böylesi durumlardan uzaklaştırabilecek ve daha güvende hissettirebilecek yöntemleri göstermek, onları güçlendirici ve destekleyici etki sağlayacaktır.
Çocukların strese karşı daha yetkinlikle tepki verebilmeleri için öncelikli adım, ne hissettiklerinin ve hangi yöntemi kullanarak bu hissiyatlarını durdurabileceklerinin farkındalığını sağlamaktır. Çocuklar tam anlamıyla ne hissettiklerini anlamlandırdıklarında, bu hisse karşı aceleci davranmadan, değişkenlik gösteren tavır sergileyebilirler. Böylesi durumlarda bir cevap bulduklarında, sonucunu kaydederek seçeneklerini de arttırabilirler. Çocukların rahatlayabilmeleri için kendi içsel kaynaklarını ortaya çıkarmak ve stres anında bu kaynakları kullanabilecekleri çok kullanışlı ve kolay nefes teknikleri vardır.
Bunları, çocuklar stres altındayken rahatlığı tecrübe ettirmek daha eğitici ve kalıcı öğrenme için büyük önem arz eder. Böylece ihtiyaç duyduklarında, kendileri de kolayca bu yöntemleri uygulayabilirler.
Herkes için strese verilen tepkiyi değiştirebilmenin en kolay çözümü, nefese dikkat vermek ve tempoyu yavaşlatmaktır. Aşağıda verilen ve nefes teknikleri arasında yer alan dört nefes tekniği ile hem çocukların hem yetişkinlerin, her durumda uygulayabilecekleri ve mutlak fayda sağlayacak yöntemlerdir.
Stres altında, sinirleriniz bozulduğunda kendi kendinizi sakinleştirmek ve düşüncelerinizi düzenlemek için bu nefes tekniğini uygulayın;
Rahat bir yere dik bir şekilde oturun, omurganızı uzatın, kambur durmayın, her iki kolunuzu da gövdenin yanında serbest bırakın . Önce nefesinizi tamamen boşaltın ve burundan derin bir nefes alın, içinizden saniye hızında yavaşça sayın 1 – 2 – 3, ve sonra yine aynı hızda nefesi verin, nefesi burundan dışarı verirken içinizden yavaşça sayın 1 – 2 – 3. Bu şekilde bir tur sayılır ve nefes alıp veriş tamamlanır, bu tempoda en az 3 kez tekrarlayın.
İncindiğinizi hissettiğinizde ve üzüntülü durumlarınızda kendinizi rahatlatmak ve sakinleştirmek için bu nefes tekniğini uygulayın;
Sandalye veya koltuktaysanız sırtınızı arkaya yaslayın, dışarıdaysanız eğer duvar ya da ağaca yaslanın. Sol elinizi göğsünüzün üzerine, sağ elinizi karnınıza koyun. Derin ve yavaşça burnunuzdan nefes alın, bu esnada havanın bedeninizden içeri girdiğinde karın ve göğsünüzün yukarı hareket ettiğini, nefesi yine burundan yavaşça dışarı verirken karın ve göğsün inişini hissedin. Nefes almak vermek bir tur olacak şekilde en az üç kez tekrarlayın.
Uyku öncesi huzursuzluğu sakinleştirmek ve kaygıyı kontrol altına almak için bu nefes tekniğini uygulayın ;
Savasana pozundaki gibi sırt üstü yere ya da yatağınıza uzanın, elleriniz gövdenizin her iki yanında serbestçe, avuç içleri yukarı bakar halde yere koyun. Gözlerinizi kapatın, burundan nefes alın ve bedeni sanki büyük bir balonmuş gibi nefesle doldurduğunuzu hayal edin, nefesi ağızdan verirken üflercesine balonun söndüğünü imgeleyin. Nefes alma-verme tam bir tur olacak şekilde üç defa tekrarlayın.
Çiçek Nefes Tekniği
Endişeyi azaltmak ve yeni bir ortamda daha güvende hissetmek için bu nefesi uygulayabilirsiniz;
Bulunduğunuz yerde oturun ve omurganızın uzun olmasına dikkat edin, başınız önce düşmesin, üst gövdeniz kamburlaşmasın, kollar serbest, omuzlarınız dik olsun. Gözlerinizi yavaşça kapatın ve yumuşak, uçuşmaya hazır olgunlaşmış bir karahindiba çiçeğini hayal edin. Burundan derin bir nefes alın, nefesi verirken çiçeğin tohumları yavaşça havaya uçuşacak şekilde, ağızdan havayı üfleyin. Nefes alıp-verme bir tam tur olacak şekilde üç kere tekrarlayın.
Bu konuda detaylı bilgi ve randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.