Menü Kapat

10 Adımda strese iyi gelen nefes tekniği

Yavaş ve sabit nefesler aldığınızda, beyniniz her şeyin yolunda olduğu mesajını alarak parasempatik sistemi uyarır ve gevşeme tepkisini etkinleştirir. Bunun için aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirebilirsiniz; 

1. adım- Rahatlatıcı bir ortam oluştur: Sakin bir ortamda, sessiz ve yalnız olabileceğin bir yerde rahatlaman önemlidir. Rahatlamanı ve odaklanmanı sağlayacak bir ortam yarat.

2. adım- Doğru duruş: Dik bir şekilde otur ya da ayakta dur. Omuzlarını geriye doğru çekerek vücudunu düzgün bir şekilde hizala. Başını dik tut ve çeneni hafifçe yukarı kaldır.

3. adım- Gözlerini kapat: Bulunduğun ortamda mümkün ise gözlerini kapatarak dikkatini iç dünyana yönlendir. Bu, dikkatinin dağılmasını engeller ve rahatlamanı kolaylaştırır. Eğer gözlerini kapatamayacağın bir ortamdaysan tek bir nesneye, ağaca, çiçeğe ya da bir yaprağa odaklanabilirsin.

4. adım- Nefes alış-verişi: Burundan derin bir nefes al, ardından yavaşça yine burnundan nefesini dışarı ver. Burundan nefes alırken, karından nefes aldığını ve göğsünün yükselmediğini hatırla. Karın bölgeni şişirirken nefesini al, ardından yavaşça karın kısmının düzleştiğini ya da normal seviyesine indiğini hissederek nefesini burun deliklerinden boşalt.

5. adım- Nefesini say: Nefes alış-verişini yavaşlatmak için nefeslerine sayı ekleyebilirsin. Örneğin, derin bir nefes alırken 3’e kadar say, nefesi tutarken 1’e kadar say, nefesi verirken 5’e kadar say. Bu saymalar, zihnini sakinleştirir ve nefes alışverişini düzenler.

6.adım- Nefese odaklan: Nefes alırken, dikkatini nefese odakla. Nefesin burundan girdiğini ve yine burundan dışarı çıktığını hissetmeye çalış. Dikkatinin dağılmasına izin verme, sadece nefeslerine odaklan. 

7. adım – Sürekli tekrarla: Başlangıçta doğru nefes alma alışkanlığını kazanmak zaman alabilir. Bu yüzden düzenli olarak egzersiz yapmaya devam et. Günlük başlangıçta, birkaç dakikanı ayırarak nefes alma tekniklerini tekrarla. Uzun vadede, doğru nefes almak daha doğal hale gelecektir. Bedenin, kendiliğinden doğru nefes almayı, uzun süren bir disiplin ile öğrenecektir. 

8. adım – Kendine zaman tanı: Herkesin doğal nefes ritmi farklıdır, bu yüzden kendine zaman tanı. Nefes alma egzersizlerini sana en iyi gelen hızda ve sürede yap. Zamanla daha fazla tekrar yapabilir ve sana en iyi sonucu veren teknikleri de bulabilirsin.

9. adım- Stresle başa çıkmak için sakinleştirici nefes tekniklerini kullan: Herhangi bir stresli durumda veya sıkıntılı, kaygılı hissettiğinde nefes tekniklerini kullanabilirsin. Sıkıntı ya da stres hissettiğin anlarda, en azından birkaç turda, derin bir nefes alıp, daha uzun sürede nefesi dışarı vermekle kendini sakinleştirebilirsin ( nefes alma-verme = 1 tam tur sayılır ). 

*** Bilinçli farkındalık ile nefes almak, bedeninizle daha bağlantılı hissetmenize yardımcı olabilir. Nefesinize odaklanın ve o anda derinlemesine rahatlamaya izin verin, sadece nefesinizi düşünmeye çabalayın.

10. adım –  Uzman yardımı al: Eğer doğru nefes alma alışkanlığına sahip olmakta zorlanıyorsan veya daha etkili nefes teknikleri öğrenmek istersen, bir nefes terapisti ya da yetkili kurumlardan sertifikalı bir yoga eğitmeninden yardım alabilirsin. Uzmanlar, sana doğru nefes alma tekniklerini öğretebilir ve senin ihtiyaçlarına uygun bir program hazırlayabilirler.

Unutma, doğru nefes alma, sakinleşmeni ve stresle başa çıkmanı destekleyen bir araçtır. Düzenli ve bilinçli nefes alma egzersizleri ile bu beceriyi geliştirmek mümkündür. Hedefine odaklan ve sabır göstererek kendini doğru nefes almanın faydalarına açık hale getir.

İstersen, olur…

 ***  Bu yazımızdaki öneriler tedavi amaçlı değildir, hamileyseniz ya da kronik hastalıklarınız var ise lütfen önce uzman hekime danışınız. ***

Yazar : Rukiye Çamlıyer

Tüm hakları saklıdır

Yoga Beyin Sağlığına Faydalıdır yazımıza ek olarak sizler için yayınladığımız diğer yoga ile ilgili yazılarımıza sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Doğru Nefes Youtube kanalımızı ziyaret ederek doğru nefes videolarımızı izleyebilirsiniz.

Doğru Nefes Youtube Kanalı

Diğer Yazılarımız