Bu yazı dizisinde, en çok bilinen duruş bozuklukları; kifoz (kamburluk) , lordoz (artmış bel, düz bel) ve omurga eğriliği olarak tanımlanan skolyozdan bahsedeceğim.
Postür; Duruş, hal, poz demektir. Medikal anlamıyla ‘vücudun pozisyonu’ nu ifade eder. Duruş, ayakta dururken, otururken veya uzanırken vücudunuzu tuttuğunuz doğal pozisyondur.
Düzgün postür ise bedeninizi, ayakta durmak, yürümek, oturmak ve uzanmak için hareket ettirir. Vücut ağırlığının hissedildiği egzersizleri yaparken, omurgaya, kaslara ve bağ dokulara dengeli bir şekilde yük bindirir.
Duruş Bozuklukları Önerileri: İyi duruş size aşağıdaki şekillerde yardımcı olur:
– En başta solunum ve dolaşım sisteminin doğru çalışmasını sağlar.
– Kemikleri ve eklemleri doğru pozisyonda tutar (hizalama), böylece iskelet ve kaslar verimli şekilde kullanılır.
– Artritin başlamasını önlemeye yardımcı olmak için eklem yüzeylerinin (diz gibi) aşınmasını ve yıpranmasını azaltmaya yardımcı olur.
– Omurgayı saran, bağ dokusu üzerindeki yükü azaltır.
– Omurganın anormal pozisyonlarda sabitlenmesini ve böylelikle kalıcı duruş bozukluklarını önler.
– Fiziksel yorgunluğu önler. Kasları ve eklemleri daha verimli kullanır. Bu da vücudun hareket ederken daha az enerji kullanması anlamına gelmektedir.
– Sırt ağrısı ve kas ağrısını önler.
– Doğru postür özgüveni arttırır.
- Kifoz / Kamburluk;
Omurganın, sırtın üst kısmında 40-45 dereceden fazla bir açıyla ileriye doğru şekil alarak yuvarlaklaşmasıdır. Baş önde postüre dönüşmesiyle kifoz oluşmaktadır. Kamburluk olarak halk arasında bilinen bu duruş bozukluğu, ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Genetik faktörler veya doğuştan gelen sıra dışı anatomik sorunlardır. Uzun süre oturmak, çok ayakta durmak, içinden geçtiğimiz dijital çağın mesleki şartları gereği iş hayatında bilgisayar, tablet, mobil telefonlar vb. cihazlar nedeniyle uzun süre yanlış postürde oturmak, sabit duruşlarda kalmak, osteoporoz/kemik erimesi, yeterli egzersiz yapmamak, hareketsiz yaşam, yetişkinlerde kifozu en çok tetikleyen durumlardandır. Akıllı telefonların ve internetin yaygınlaşması ile uzun süre video/film izlemek, sanal/video oyunları oynamak, online iletişim ve yazışma ortamlarına bağımlılık vb. alışkanlıklar son yıllarda kifozun çocukluk çağında başlayan duruş bozukluklarından olmasına yol açmıştır.
Kifozun sebep olduğu başlıca sorunlar şunlardır;
- Kamburluk nedeniyle sırt ağrıları,
- Kas ağrıları ve omurgada tutukluk hissiyatı, kramplar.
- Kronik yorgunluk, uykusuzluk ve enerji düşüklüğüne sebep olur.
- Baş dönmesi ve baş ağrısı, kulak çınlaması,
- Baş önde postür nedeniyle boyun sürekli öne doğru meyillidir ve boyun düzleşmesi ortaya çıkar.
- Bu duruş bozukluğuyla göğüs kafesinin üst kısmı içe çöktüğünden akciğer ve kalp için sağlıklı alanı daraltmaktadır. Bu da sağlıklı solunum kapasitesini azaltarak nefes sorunlarına yol açmaktadır.
- Göğüs boşluğunun daralması kalbe baskıyı artırır ve kalp damarlarında sıkışma olabilir.
- Baş önde duruş, vertebral arterleri sıkıştırdığından beyne, beyin sapına ve yüze giden kan akışını azalttığı için solgun yüz ve kronik stres kaçınılmazdır.
- Artrit ve sinir sıkışmalarına neden olur.
- Omurganın üst kısmında, boyun bölgesindeki yedi adet omurdan oluşan servikal kavisin azalışı , omuriliği şeklen sağlıksız bir formda uzatacağından ağrı, acı vb. rahatsızlıklara yol açar.
- Kifoz teşhisi konulan kişilerde, solunum güçlüğü çoğunlukla görünür.
- Baş önde duruş bozukluğu ile başın öne doğru ilerlediği her 2cm, sağlıklı bir omurgaya olması gerekenden 4,5 Kg fazladan ağırlık yüklemektedir.
- Solunum ve dolaşım sistemindeki aksaklıklar nedeniyle kaygı bozuklukları, psikosomatik ağrılar vb. psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
- Özellikle omuz hizasındaki belirgin bozukluk ve orantısızlık, omuzlarda çökkün görünüm, bakış açısında ve yüz ifadesindeki değişimler, kamburluk ile birlikte ortaya çıkan diğer semptomlardandır.
Önlem alınmadığı zaman duruş bozuklukları hayatımız için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sizler için yayınladığımız diğer blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Doğru Nefes Youtube kanalımızı ziyaret ederek doğru nefes videolarımızı izleyebilirsiniz.