Kıdemli (yaş almış) Yoginiler Daha Fazla Kortikal Kalınlığa Sahiptir;
Yaş almış kıdemli kadın yoga uygulayıcıları, sol prefrontal kortekste daha fazla kortikal kalınlığa sahiptir, bu da yoganın bilişsel gerilemeye karşı koruyabileceğini düşündürmektedir. Yogini; yoganın kadın usta uygulayıcısı veya yogayı öğreten kadınları ifade eder. Bu terim, eril ‘yogi’nin, dişil Sanskritçe sözcüğüdür.
Brezilya’daki bilim insanları, yaş almış kadın yoga uygulayıcılarının beyinlerini görüntülediler ve sol prefrontal kortekste, dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevlerle ilişkili beyin bölgelerinde daha fazla kortikal kalınlığa sahip olduklarını keşfettiler. Sonuçlar, yaşlanmayla birlikte görünen bilişsel gerilemeye karşı korunmada, düzenli olarak alışkanlık edinilmesiyle, yoga yapmanın doğru bir yöntem olabileceğini düşündürmektedir.
Yaşlandıkça, beynimizin yapısı ve işlevselliği değişir. Bu genellikle dikkat veya hafızanın bozulması dahil olmak üzere bilişsel gerilemeye yol açar. Beyindeki bu tür bir değişiklik, bilim insanlarının bilişsel gerileme ile ilişkili olduğunu gösterdiği serebral korteksin incelmesini içerir. Peki, bu tür değişiklikleri nasıl yavaşlatabilir veya tersine çevirebiliriz?
İlaç tedavisinin gerekli olacağını düşünebilirsiniz, ancak şaşırtıcı bir şekilde, cevap, “yoga” gibi tefekkür uygulamalarında yatıyor olabilir. Yoga uygulayıcıları; bilinçli olarak asanalar sırasında doğru duruşlarını her daim korurlar, nefes egzersizleri ve meditasyon yaparlar. Bu doğrultuda bedensel, ruhsal ve fiziksel bütünlük ile sağlıklı yaşamayı seçerler.
Brezilya, Sao Paulo’daki Albert Einstein Hastanesi’nden Elisa Kozasa, yakın zamanda Frontiers’ in Aging Neuroscience’da yayınlanan makalesinde “Kaslarla aynı şekilde, beyin de eğitim yoluyla gelişir” diye açıklıyor. “Her tefekkür uygulaması gibi, yoga da dikkat ve konsantrasyonun önemli olduğu bilişsel bir bileşene sahiptir.”
Önceki bilimsel çalışmalar, yoganın, aerobik egzersizlerinden daha fazla, sağlığa yararlı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu çalışmalardaki yoga uygulayıcıları, gelişmiş hafıza, farkındalık ve daha iyi odaklanma gösterdiler. Hafif bilişsel bozukluğu olan yaş almış yetişkinler de kısa bir yoga eğitim programından sonra dahi iyileşmeler göstermiştir.
Birkaç yıl boyunca yoga yapmak beyninizi önemli ölçüde şekillendirebilir mi ve eğer öyleyse, yaşlanan beyinde meydana gelen bazı değişiklikleri dengeleyebilir mi?
24 Temmuz 2017 tarihinde Frontiers dergisinde yayınlanan bir makalede; araştırma ekibi, yaş almış ve uzun süreli yoga uygulayıcılarının, hiç yoga yapmamış sağlıklı yaşlı insanlarla karşılaştırıldığında, beyin yapısı açısından herhangi bir farklılık gösterip göstermediğini inceledi.
Grubun ortalama yaklaşık 15 yıl yoga uygulaması olmasına rağmen, en az 8 yıl boyunca haftada iki kez yoga yapan 21 kadın yoga uygulayıcısını (yogini olarak da bilinir) gruplandırdılar. Araştırmacılar bu yoginileri, hiç yoga, meditasyon veya başka bir tefekkür uygulaması yapmamış, yaşları ve fiziksel aktivite seviyeleri açısından da uyumlu 21 sağlıklı kadından oluşan başka bir grupla karşılaştırdılar (tüm katılımcılar 60 veya üzerindeydi) .
Daha tutarlı sonuçlar için, araştırmacılar sadece kadınları araştırma evreni olarak incelediler. Tüm katılımcılar, depresyon veya eğitim düzeyi gibi, beyin yapısını etkileyebilecek başka faktörlerin olup olmadığının belirlenmesi için önceden verilen anketleri de tamamladılar.
Araştırmacılar, beyin yapısında herhangi bir farklılık olup olmadığını görmek için manyetik rezonans (MR) görüntülemeyi kullanarak katılımcıların beyinlerini taradılar. Araştırmaya katılan araştırmacı Rui Afonso, “Yoginilerin sol prefrontal korteksinde, dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevlerle ilişkili beyin bölgelerinde daha fazla kalınlık bulduk” diyor. Gruplar, eğitim ve depresyon seviyeleri gibi beyin yapısını değiştirebilecek diğer faktörler açısından iyi eşleştiğinden, yoginilerin farklı ve sağlıklı beyin yapılarının altında “yoga” pratiği yatıyor gibi görünüyor.
Sonuçlar, uzun vadede yoga yapmanın beynimizin yapısını olumlu yönde değiştirebileceğini ve yaşlılıkta bilişsel gerilemeye karşı koruyabileceğini gösteriyor. Başka bir olasılık da, bu beyin özelliklerine sahip kişilerin yogaya ilgi duyma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır. Bunun yanı sıra aynı ekip, bu beyin değişikliklerinin yaş almış yoginilerde, gelişmiş bilişsel performansa yol açıp açmadığını görmek için daha fazla araştırma yapmayı planlıyor.
Makale çevirisi : Rukiye ÇAMLIYER 31.01.2023
TÜM YAYIN HAKLARI SAKLIDIR.
Yoga Beyin Sağlığına Faydalıdır yazımıza ek olarak sizler için yayınladığımız diğer yoga ile ilgili yazılarımıza sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Doğru Nefes Youtube kanalımızı ziyaret ederek doğru nefes videolarımızı izleyebilirsiniz.