Meditasyon
Dışarıdan, özümüze zihnimizin gözlemidir. Tıpkı bir ağacın sağlıklı ve enerji dolu olunca çiçekler açması gibidir. Meditasyon yaşadığımız şu anın farkına varabilmektir ve onu yargılamadan sadece gözlemlemektir.
Zihnimizin kendi bedenimiz ile buluşmasıdır.
Zihnimizin ve sezgisel bilincimizin dinamik denge halidir. Duyu organları, hareket organları, zihin, beyin, akıl, bilinç ve vicdanımızın varlığın özüne çekilmesidir.
Meditasyonun yapılabilmesi için ona bir zaman ayırmak gerekmektedir. Kendinize ayırdığınız zaman ve içinize dönüş gerekli olan şeylerin tümüdür. Ayrıca bir kılık kıyafete, özel bir mekana ya da bir araç ya da gerece ihtiyaç duyulmaz.
Meditasyonun Faydaları
Öncelikle meditasyon yapmayı hedef edinmek ve o ana odaklanmak için çaba sarf etmek gereklidir.
Mümkünse evinizde kendinize özel bir alan seçin ve aynı saatlerde yine bu alanı sık sık meditasyonun noktası olarak belirleyin. Her gün ya da haftada üç kez bu alanda en rahat ettiğiniz kıyafetlerinizle yapın. Sessizlik olmazsa olmaz, özellikle ilk kez deneyecekler için önerimiz sakin ve dingin bir ortamdır.
Denemeniz için bir örnek; sakin bir noktada en rahat kıyafetlerinizle rahatça yerleşin, dilerseniz oturabilir ve gözlerinizi kapatabilirsiniz, dilerseniz ayakta sabit bir objeye odaklanarak meditasyona başlayın. Başlangıçta nefesi tamamen boşaltın ve burundan nefes alırken içinizden üçe kadar sayın, nefesinizi burundan verirken bu kez beşe kadar sayın. En az bir dakika bu şekilde devam edin. Bu meditasyonunuz boyunca sadece nefesinizi düşünün ve onu izleyin.
MEDİTASYON ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Genel olarak kabul görmüş 4 çeşit meditasyon bulunmaktadır.
- Mantra Meditasyonu; Zihni odaklarken meditasyon esnasında sessizce bir kelime ya da cümlenin söylenmesi ve birkaç kez tekrarlanmasıdır.
- Farkındalık Meditasyonu; kendi nefesimizin, etrafınızdaki seslerin veya olan biten aktivitelerin farkında olmaktır. Bilinci şu ana getirmektir.
- Hareket / Asana Meditasyonu; bedeninizi farkındalıkla hareket ettirmeyi ifade eder.
- Ses Meditasyonu; meditasyon sırasında ses dalgalarıyla ve belirli frekanslarla zihni odaklama yöntemidir.
MEDİTASYON NE ANLAMA GELİR?
Kelime anlamı olarak meditasyon “derin düşünme” demektir. Zihnin dış faktörlerden tamamen arınmış olması durumudur. Bir nesneyi ya da durumu görselleştirerek imgelemek, mantra veya bir kelimeye odaklanarak gevşeme ve bilinci geliştirme yöntemidir. Bir başka ifadeyle bilincin gözlemci olmasıdır.
MEDİTASYON NEDİR, NE İŞE YARAR?
Kökeni latince “meditatio” kelimesinden gelir, üzerinde derin düşünme, tefekkür demektir.
En önemli etkilerinden biri stresin zararlı etkilerini iyileştirmesidir. Zihni sakinleştirir ve zihin yorgunluğuna iyi gelir. Kan basıncını düşürür. Kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Duygusal dengeyi bulmanıza yardımcı olur. İyileşme ve mutluluk hissini arttırır. Yaratıcı düşünceyi geliştirir. Konsantrasyonu ve üretkenliği artırır.
Meditasyon Yazıları
Zihinsel Rahatlama Yöntemleri
Her insan hayatta karşılaştığı problemlerle başa çıkmaya çalışır. Problemlerin yerini huzurun alması için bir takım…
Meditasyonun Faydaları
Meditasyonun, bütünsel sağlığımıza faydaları ve tamamlayıcı tıp anlayışında önemli bir rol üstlenerek uygulanmakta olan tedavileri…